Hjem » Vårt arbeid i Sierra Leone » Jul i løvefjellet

Jul i løvefjellet

Over hele verden er julen velkjent og feiret, og den feires ulikt i forskjellige deler av verden. I Sierra Leone er det første juledag, den 25. desember, som blir feiret.

Selv om julen i Sierra Leone er betraktet som en av de viktigste begivenhetene for de kristne, feires den av omtrent hele befolkningen, uavhengig av religion, alder, kjønn eller sosial status. På grunn av dette er også staten involvert i feiringen: Landet har offentlige fridager der de fleste offentlige og statlige funksjoner stopper helt opp. Dette er den tiden da flest besøkende kommer fra utlandet eller fra andre deler av landet, for å feire julen sammen med sin familie. Juleferien varer gjerne i to uker og alltid over nyttår, noe som gir folk masse tid til å glede seg. Forberedelsene til jul arter seg litt forskjellig avhengig av hvor god råd hver enkelt person har. Mennesker med høy intenkt og god råd kjøper noen ganger inn nye møbler til jul, maler husene eller renoverer der det trengs. Innkjøp av nye klær er helt vanlig for de som har råd til det. Like før julaften er de store byene alltid køfylt, og spesielt i handlegatene der folk fra landsbyene rundt samles for dagen.

Selve julefeiring er markert med forskjellige aktiviteter avhengig av hvor i landet man befinner seg, og hva som er lokalt tilgjengelig. De kristne besøker kirken på julaften og første juledag for å be om tilgivelse for sine synder. På første juledag lager folk masse mat i forskjellige varianter siden de forventer masse besøkende. Omtrent alle forventes å ha på seg nye klær denne dagen.

Forestilling av maskerte «djevler»

I landsbyer arrangeres julefeiringen på en samlingsplass som alle kommer til. I løpet av denne dagen vil de fleste landsbyboerne organisere kulturelle danseforestillinger på deres felles samlingssted med blant annet forestillinger av maskerte «djevler» som alle har sin spesielle «personlighet»; Gorboi , Nafali , Suwui , Jobai , Korngorli , Korkpoi , Magbenyani , Kpangbani, Worjeh og mange flere vil danse og gjøre forskjellige forestillinger. I kveldstimene, samles mange mennesker på fotballbanen der fotballkonkurranser organiseres mellom landsbyene. Det er også vanlig at denne dagen feires av mange ungdommer og voksne ved å dra på discotek som normalt starter fra ca halv ni om kvelden og fortsetter ut i morgentimene.

Julen er fargerik og spennende over hele landet, men enkelte ganger overskygges feiringen av fatale ulykker med motorsykkel – den mest vanlige formen for transport – bilulykker eller drukning i perioden med feiring.

I større byer og tettsteder er det noen forskjeller i hvordan folk feirer jul, sammenlignet med den enhetlige julefeiringen i landsbyene. Her arrangeres ikke aktivitetene på én felles samlingsplass, men er heller spredt over flere steder og med ulike aktiviteter som foregår samtidig. Det blir alltid organisert discotek for barn som kalles «afternoon jump» på dagtid på ulike steder, hvor barna kommer sammen for å ha det gøy. På samme tidspunkt vil det arrangeres karneval og utflukter til ulike strender for ungdommer. Hjemme hos de enkelte familiene organiseres det fester, spesielt i kristne hjem. Både unge og noen gamle samles gjerne sent på kvelden på nattklubber for å feire videre. Alle disse aktivitetene fortsetter helt til over nyttår.

Kommentarer

kommentarer

Del med dine venner


Submit

Les også

Verdige Smil hjelper Ebola-rammede

Noen av barna Verdige Smil har støttet med mat og hygieneartikler Verdige Smil har jobbet …

En kommentar

  1. Veldig interessant å høre hvordan julen feires i Sierra Leone. Vi kjenner igjen endel, som å være sammen og ha det hyggelig i et godt fellesskap med barn og voksne, pynte seg og spise sammen. Karneval og disco og strandliv er derimot uvant for oss her i Norge. Varme hilsener til alle vennene i S.L. Hilsen Grethe

Legg igjen en kommentar

Flere tusen mennesker har mistet livet som følge av ebola-viruset. Mange av de etterlatte barna har søkt hjelp hos oss. Vi ønsker å hjelpe barna men trenger din hjelp.