Hjem » Vårt arbeid i Sierra Leone » Endelig Ebola-fritt

Endelig Ebola-fritt

Feiring etter at Sierra Leone endelig er erklært Ebola-fritt. Foto: Cocorioko

I dag, 7. november 2015, har Sierra Leone gått 42 dager uten nye Ebola-tilfeller og landet er derfor erklært Ebolafritt av WHO. Tusenvis av mennesker har fylt Sierra Leones gater siden i går for å feire sin «frihet». Dette er også en tid for refleksjoner og å minnes helsearbeiderne som mistet livet mens de reddet liv og alle de til sammen 11314 personene som mistet livet pga Ebola i Vest Afrika. I Sierra Leone, der Verdige Smil jobber, døde nesten 4000 som følge av sykdommen. Dette betyr bortgang av forsørgere, foreldre, omsorgspersoner og trygghet. Dette betyr også at tusenvis av barn er blitt foreldreløse.

Alle er i feststemning etter at den gode nyheten har blitt annonsert. Foto: Cocorioko

Ebola-epidemien som har rystet Vest Afrika startet med smitte av én person mener
forskerne. Denne varianten av Ebola har blitt genetisk sporet til en person som mest sannsynlig ble smittet av en flaggermus. Det som er helt sikkert er at den videre smitten har skjedd fra menneske til menneske.

I Sierra Leone startet spredningen med en tradisjonell healer. Healeren behandlet en person som var smittet av viruset ved grensen til Guinea, hvor utbruddet startet i februar 2014. Mange kom i begravelsen hennes, og 14 ble smittet mens de klargjorde liket (vasking, og andre tradisjonelle ritualer) og begravde liket.

Hundrevis av foreldreløse barn har søkt hjelp hos oss etter at de mistet sine foreldre/forsørgere pga den dødelige sykdommen.

Ved hjelp av våre fantastiske faddere gir vi mange foreldreløse og ressursvake barn en trygg hverdag, med trygge voksne hos en familie som blir deres nye hjem.

Hva barna går gjennom

To av mange barn som mistet foreldrene sine pga Ebola. De er blant de heldige som nå får hjelp fra Verdige Smil.

Kan du tenke deg hvordan det føles å miste en man er glad i, eller for et barn å miste sine foreldre, å bli utstøtt i ditt lokalmiljø hvor alle er redde for å omgås deg? Det er ikke nytt at barn blir foreldreløse i Sierra Leone av ulike årsaker (sykdom og som følge av fødselsrelaterte årsaker). Sierra Leone og andre afrikanske land har en tradisjon der foreldreløse barn ofte blir tatt vare på av besteforeldre, andre slektninger og naboer.

Det som er annerledes med barn som er blitt foreldreløse som følge av Ebola er at de først blir satt i karantene, isolert fra sitt lokalsamfunn i 21 dager etter at de har mistet et familiemedlem, og antall karentane-dager ganges med antall familiemedlemmer som har mistet livet.

Regjeringen jobber med å reintegrere barna med sine gjenlevende slektninger. I mange tilfeller har slektningene nektet å ta vare på barna i frykt av å selv bli smittet. Regjeringen har ikke nok ressurser til å spore opp alle barna, slik at barn blir oversett og havner på gata. Som de fleste gatebarn er det en risiko for at barna blir utsatt for kriminelle handlinger. Noen jenter har begynt å selge sex for å forsørge seg selv.

Foreldreløse barn etter Ebola er spesielt sårbare, og mange er traumatiserte etter alt de har gått gjennom og fortsatt går gjennom pga stigmatisering og marginalisering i sitt lokalmiljø.

I tillegg strever barna daglig for å ha litt mat. Utdanning forblir en drøm for disse barna som knapt har råd til et måltid om dagen.

Hva Verdige Smil har gjort siden Ebola-utbruddet

Verdige Smil har drevet informasjonsarbeid i religiøse forsamlinger om smittefare og hvordan man kan hindre å bli smittet (religiøse forsamlinger var på dette tidspunktet de eneste lovlige samlingsstedene). I forbindelse med informasjonsarbeidet delte organisasjonen ut bøtter med kran og klor for deinfisering av hendene. Dette gjorde vi i områdene der fadderbarna bor. Ca. 15 000 fikk direkte nytte av dette.

Organisasjonen har sosialarbeider og helsepersonnel som følger opp sårbare barn og gir psykososial hjelp.

Verdige Smil har delt ut mat og såpe til håndvask som nødhjelp til hundrevis av de etterlatte. Dette har vi kun fått til ved hjelp av flaskeinnsamlinger og økonomisk støtte fra våre faddere, engangsgivere og bedrifter som Lises Brudesalong og Kjeøy regnskap. Tusen takk skal dere ha! Det disse barna trenger nå er psykososial hjelp, langssiktig hjelp i form av beskyttelse fra voksne personer som ikke bruker dem til kriminelle handlinger, skolegang, mat og et trygt hjem å bo i. På denne måten kan man hindre at de havner på gata.

Gjennom Verdige Smil kan man hjelpe foreldreløse barn med psykososial hjelp, fylle tomme mager, og forhindre prostitusjon og kriminalitet ved å gi barna skolegang.

Kommentarer

kommentarer

Del med dine venner


Submit

Les også

Å være eller ikke å være

Mirjam Fagerheim – en av våre engasjerte givere «Det eneste håp disse barna har er …

Legg igjen en kommentar

Flere tusen mennesker har mistet livet som følge av ebola-viruset. Mange av de etterlatte barna har søkt hjelp hos oss. Vi ønsker å hjelpe barna men trenger din hjelp.