Hjem » Vårt arbeid i Norge » Dere utgør virkelig en forskjell

Dere utgør virkelig en forskjell

Enda en vellyket dag ved asylmottaket sammen med kvinnegruppen ved mottaket. Da vi startet det nye programmet vårt visste vi lite om hvordan resultatene skulle bli. Vi hadde et ønske om å bidra, vi ønsket å bidra med nettverksbygging for mennesker med minoritetsbakgrunn og bygge broer mellom majoriteten og minoritetene i Norge. En av måtene vi gjør dette er gjennom informasjonsformidling og sosiale aktiviteter. I høst startet vi et prosjekt med navn «Resirkul». Dette prosjektet tar for seg nettverksbygging for voksne gjennom verksted og diverse andre håndarbeid. Noe av hensikten med prosjektet er, i tillegg til nettverksbygging, å bruke gjenstander og materialer som enkeltpersoner/bedrifter ikke lenger vil ha. Prosjektet har derfor fått navnet Resirkul.

Hvorfor Resirkul

Formålet med prosjektet er å bidra til nettverksbygging og sosialisering for deltakere. Dette kan bidra til å gi en meningsfull hverdag. Deltakere vil få attest fra Verdige Smil for deres bidrag til organisasjonen. Prosjektet kan også brukes som diskusjonsforum for utvalgte tema som for eksempel øvelse i norsk muntlig. Deltakere kan også relatere håndverket med hjemlandet og se forskjeller/ulikheter i forhold til norskt håndarbeid. Prosjektet vil også gi et innblikk i resirkulasjon og gjenbruk, noe som det stadig blir mer fokus på med tanke på global oppvarming.

Strikker og hekler for første gang

I de siste ukene har vi bidratt med håndarbeid – workshop’s ved mottaket hver torsdag fra kl. 16-19.30. Oppmøtet har vært som vi håpet på, meget bra. Vi føler oss priviligerte som får muligheten til å ta del i beboernes liv og bidra med vår tid til inkludering. Vi lærer utrolig mye gjennom workshopen. Gjennom workshopen får vi innblikk i ulike kulturer, språk og tradisjoner og mye mer. Workshopen starter med at team Verdige Smil kommer på mottaket og setter diverse håndarbeidsutstyr ved et bord. Dette er utstyr som vi har fått i donasjon og noe har vi også kjøpt selv. Det er restgarn, lakener, og andre klær som kan brukes til strikking, hekling, fletting etc. Så begynner vår fantastiske deltakere å komme, de første som kommer hilser på hverandre med å kysse hverandre på kinnet 3 ganger. Vi setter i gang, og den ene deltakeren har tatt initiativet fra første stund med å sette på musikk fra sitt hjemland. Musikken har vi i bakgrunnen mens vi strikker/hekler og snakker. Noen synger med sangene mens de strikker/hekler.

En ildsjel med hjerte for å jobbe med mennesker

Fra vårt første møte fikk deltakerne velge det de ønsket å jobbe med og de velger da riktig utstyr ved hjelp av vår koordinator Marit. Marit er en ildsjel og kreativ person og har mange års erfaring med å strikke, hekle, brodere og å holde på med annet kreativt håndarbeid. Hun er også veldig opptatt av resirkulasjon. Jeg er uendelig takknemlig for Marits engasjement og innsats. Man kan se at dette er en oppgave som hun trives godt med. Det å jobbe med mennesker, følge opp og samarbeide godt med deltakerne er noe Marit kan. Jeg blir svært imponert og stolt over å se hvor avslappet hun er i sin rolle med å koordinere arbeidet med deltakene. Menneskene vi jobber sammen med får tillit til henne og man kan se at de trives i hverandres selskap.

Kun etter første møte kunne man se at deltakene hadde tatt workshopen alvorlig. Ved workshop nummer to så vi at mange hadde gjort utrolig mye innsats hjemme. Flesteparten av deltakene hadde aldri holdt i en strikkepinne før, men har kun etter det første møtet kommet veldig langt med strikkinga si. Noen var nærmest ferdig med sine første oppgaver, noe som vil komme godt med når vinteren kommer for fullt. Det er flere som har valgt å strikke to ting parallelt, sokker og sjerf. Selv har jeg begynt med å hekle et teppe. Dette har jeg aldri gjort før og jeg er ikke helt imponert over egne ferdigheter sammenlignet med mine meddeltakere.

Kaffekos

På vårt forrige møte ble det servert kaffe på Eritreansk vis. Etter det første møtet hadde en av deltakerne bestemt seg for å overraske resten av oss med kaffe lagd på Eritreansk vis. Med seg hadde hun et skap, i skapet var det mye forskjellig utstyr. Jeg ble fascinert, dette var spennende for meg, dette har jeg aldri sett før.

Kaffen ble først brunet til den nesten ble svart på kokeplaten i en liten stekepanne. Da kaffebønnene var ferdig brunet gikk deltakeren rundt med stekepannen slik at alle sammen skulle kjenne den gode duften. Deretter ble kaffen malt og puttet over i et spesielt utstyr, satt på ovnen igjen, mens den stod og godgjorde seg på ovnen med litt vann oppi. Til slutt ble kaffen blandet med kokende vann, filtrert og servert i bitte små kaffekopper med sukker til. Selv drikker jeg ikke kaffe til vanlig, men denne måtte jeg bare smake på, jeg klarte rett og slett ikke å la være.

Det å gjøre en forskjell

Det er etter at vi avsluttet jeg fikk høre av aktivitetslederen ved mottaket at «det er noe spesielt å se på deltakerne når dere holder på med håndarbeid sammen med dem. De er avslappet, synger, snakker og det er mye latter. Dere utgjør virkelig en forskjell.» Jeg ble glad for å høre dette og tenkte – ja vi koste oss alle sammen og lærer for hver gang vi er her ved mottaket. Deltakene utgjør en forskjell i våres liv. De deler smil med oss, glede og mye kjærlighet gjennom sin væremåte. Den gode følelsen jeg fikk da jeg hørte komplementet kan ikke kjøpes for penger. Jeg følte meg rikere av kjærlighet. Takk for at vi får lov å ta del i deres liv, takk for at vi får lov til å bidra. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Har du lyst til å være med og få verdens beste lønn? Ta kontakt med oss på e-post: info@verdigesmil.no


Organisasjonsleder

Kommentarer

kommentarer

Del med dine venner










Submit

Les også

Mosjon for alle

En del av Verdige Smils team ved Ringvebukta Friskluft er godt, uansett vær! Verdige Smil …

2 Kommentarer

  1. Fin artikkel! Og fint prosjekt!

Legg igjen en kommentar

Flere tusen mennesker har mistet livet som følge av ebola-viruset. Mange av de etterlatte barna har søkt hjelp hos oss. Vi ønsker å hjelpe barna men trenger din hjelp.