Hjem » Frivillighet » Wow! jeg har nettopp opplevd noe stort

Wow! jeg har nettopp opplevd noe stort

Hei.

At jeg har vært så heldig å være en del av Verdige Smil teamet har gjort at jeg føler at jeg virkelig gjør noe meningsfylt med livet mitt. At jeg gjør det som alle medmennesker er født til å gjøre, å hjelpe andre og gjøre sitt for at verden skal være et bedre sted. Det høres kanskje litt overdrevent ut i utgangspunktet, men de sterke møtene jeg har hatt med flyktninger og vanskeligstilte har virkelig preget meg. Jeg opplevde situasjoner med folk som har vært i total krise, folk som har følt seg glemt, folk som har mistet håpet, folk som har mistet alt og bare møter avsky og blir mistenkeliggjort, og folk som lever i konstant uvisshet om fremtiden. Det går ikke an å ikke bli påvirket av sånne opplevelser når man kommer tett inn på folk og ser hvordan de virkelig har det. Det er så lett å bare se noen overskrifter i avisa uten å bli påvirket fordi alt virker så fjernt. Det største problemet jeg har vært borti er uvitenhet. Det at folk ikke vet hvordan det egentlig er med flyktninger og vanskeligstilte gjør at det blir mange negative holdninger. Mange som f.eks. tror at de fleste er lykkejegere eller late folk som bare vil få alt uten å løfte en finger, at det er deres egen skyld at de har kommet oppi den situasjon de er oppi. Det å ta seg tid til å se mennesker og snakke sammen med dem mener jeg er vesentlig for å bli mer opplyst og for å få mer forståelse for hvordan det egentlig er i verden.

Som guide og koordinator har jeg felt mange tårer men jeg har også kjent hvordan hjertet mitt vokser når jeg har vært så heldig å være med på å hjelpe noen. Jeg har møtt mennesker som har mistet alt men som samtidig sier til meg at nå må de prøve å akseptere sitt nye liv og gjøre det beste ut av det.

Dessverre er ikke alle like sterk og noen trenger mer hjelp til å komme til det punktet. Jeg har opplevd å være med å hjelpe noen som sluttet å spise og bare lå i sengen hele tiden. Gleden var ubeskrivelig når jeg fikk høre hvordan de har kommet seg opp av senga og gleder seg til neste dagen etter de tiltak som vi satt i gang.


En berikelse i livet mitt

Det er veldig viktig å tenke inkludering og ikke bare integrering. Det går ikke an å integrere andre hvis de ikke blir inkludert i samfunnet vårt. Det betyr at hver enkelt av oss må strekke ut hånden å si hei, bli med meg! Som guide har jeg blitt kjent med en person, også fant vi ut at vi hadde mye til felles. Vi har trent taekwondo sammen, vi har sunget i kor sammen, vi har drevet med håndarbeid sammen, vi har delt tårer og mye latter sammen. At jeg inkluderte denne personen i livet mitt har ikke bare vært til hjelp for dem, jeg har også fått meg en venn for livet. De har også vært til hjelp for meg og beriket livet mitt.

Som koordinator har jeg vært med på å presentere guidene for familier. Den første gangen husker jeg hvor lykkelig familien ble når de fikk høre at guiden hadde lyst til å bli kjent med dem, være sammen med dem, og å inkludere dem i samfunnet. De var bare så utrolig glade og takknemlige. Jeg husker at jeg tenkte at det var så trist at noen følte seg så isolert og alene at det ble så stor glede bare over å oppleve at noen brydde seg. Jeg husker også at jeg følte meg så lykkelig selv etterpå og tenkte at wow! jeg har nettopp opplevd noe stort. Den følelsen var virkelig fantastisk! Dette må jeg få oppleve igjen.


Den største utfordringen

Den største utfordring jeg har som koordinator i Verdige Smil er når folk vil ha hjelp, råd, eller info om asylsøknadene sine og hvordan å påvirke prosessen. Vi har ikke lov til å blande oss inn i søknadsprosessen så jeg må ofte henvise til mottakene og si at de må selv ta kontakt med mottakene for å få hjelp. Det eneste tiltaket jeg kan gjøre er å vise dem nettsidene til UDI der det oppgis informasjon om søknadsprosessen og rettighetene og plikter til asylsøkere. Det er tøft når man ikke alltid kan hjelpe og ser at andre blir stresset eller redd av å gå rundt i lang tid med uvitenhet om sin egen fremtid. Jeg har også vært borti flere tilfeller der folk får dårlig råd fra andre asylsøkere om å lyve eller om å overdrive historien sin for å påvirke resultatet av asylsøknaden sin. Det synes jeg er utrolig leit oppfordrer alltid folk til å ikke lytte til sånt tull. Jeg forstår at mange kommer fra land der myndighetene ikke er til å stole på, og det er derfor mange føler at de må ty til slike metoder. Jeg må ofte forklare at myndighetene i Norge ikke er slik og at her kan man stole på politiet. Jeg sier at det er viktig å fortelle sannheten og at grunnen til at mange blir mistenkeliggjort er akkurat på grunn av at flere lyver og myndighetene dermed må bruke store ressurser på å sjekke opplysningene som ikke alltid er sanne.


I taekwondo må jeg lese elevenes ed før hver trening

Å være en del av teamet i Verdige Smil er for meg et stort steg i riktig retning mot å være et medmenneske og gjøre mitt for at verden skal være et bedre sted. I taekwondo må jeg lese elevenes ed før hver trening. De to siste delene av elevenes ed er:

– Jeg skal bli en forkjemper for frihet og rettferdighet.

– Jeg skal hjelpe til med å bygge en fredeligere verden.

Når jeg begynte å trene taekwondo så syntes jeg at elevenes ed kanskje var litt overdreven og hvordan skulle lille meg klare å oppfylle de to siste punktene. Jeg er jo bare en dråpe i havet. Gjennom å være en liten del av Verdige Smil får jeg være med på å hjelpe noen mennesker og da klarer jeg faktisk å oppfylle de to siste punktene! Jeg har også lært at det er mange måter man kan bidra til å bygge en fredeligere verden. Bare det å ta seg tid til å se andre rundt deg og la dem vite at de er blitt sett kan i seg selv oppleves som noe stort for den som blir sett. F.eks. når man går ned en gate og møte på en tigger, det er ikke alltid at man trenger å gi penger. At du smiler til dem eller tar deg tid til å hilse på dem og kanskje slå av en prat kan være med på å berike dagen både for tiggeren og for deg selv.

Etter jeg ble en del av Verdige Smil teamet ble jeg presentert for flere andre organisasjoner som også gjør sitt for å hjelpe andre medmennesker. Jeg hadde ingen anelse om omfanget av organisasjoner og mennesker der ute som virkelig bryr seg og jobber for å gjøre en forskjell i verden. Trondheim Kommune har også et prosjekt der de holder på å kartlegge alle organisasjoner og jobber for å samle dem til samarbeid og samhandling. Det å se mange av de organisasjonene og menneskene samlet på et sted for å jobbe sammen med hverandre var virkelig oppløftende.

Selv om vi, hver for oss, er en dråpe i havet, så utgjør alle dråpene selve havet.

Med vennlig hilsen
Lena Jazelle Larsen
Frivillig koordinator og venneguide i Verdige Smil
Epost: lena.larsen@verdigesmil.no

Kommentarer

kommentarer

Del med dine venner


Submit

Les også

En fantastisk følelse

Janne og Margaret holder kurs ved Trondheim Mottakssenter. Siden Trondheim Mottakssenter og Verdige Smil startet …

Legg igjen en kommentar

Flere tusen mennesker har mistet livet som følge av ebola-viruset. Mange av de etterlatte barna har søkt hjelp hos oss. Vi ønsker å hjelpe barna men trenger din hjelp.