Hjem » Mat fra forskjellige kulturer » Kassavablad-saus med ris

Kassavablad-saus med ris

Mitt første møte med “Cassava Leaf Sauce”

Jeg lærte å lage denne retten i 2004 da min kjære svigermor Margaret Bangura Moiba kom fra Sierra Leone til Norge for å besøke sine barn, barnebarn og svigerbarn. Vi tilbrakte mye tid sammen på kjøkkenet hvor hun viste meg hvordan man lager de viktigste sierra leonske matrettene. Allerede den gangen var det stort sett mulig å finne de viktigste ingrediensene til ”cassava leaf”, i alle fall i de største byene. Vi bodde i Trondheim, så det var forholdsvis greit å få tak i fra eksotiske butikker. Siden den gang har denne retten vært en del av mine kokekunster.

Handleliste:

  • Frosne, ferdigkvernede kassavablader (innvandrerbutikk). 1pk holder til 4-6 personer.
  • Rød palmeolje (innvandrerbutikk). Du kan også bruke soyaolje eller annen lys vegetabilsk olje. Ca 3-4 dl til en pakke kassava blad, eller etter smak. Man kan også erstatte det meste av oljen med kokosmelk for en annen smaksvariant (da brukes lys olje).
  • 1 boks brune kidneybønner eller andre gode bønner i lake. Du kan også kjøpe tørkede bønner, hvite eller brune, bløtlegge og koke selv.
  • Fersk eller tørket fisk, kyllling eller annet kjøtt etter eget valg og mengde.
  • Salt etter smak.
  • Chili pepper, fersk er best, men pulver er også ok. Etter smak. Anbefaler å ikke kutte ut pepperen helt for smakens skyld.
  • 1 stor løk.
  • 1-2 bunter gressløk eller vårløk.
  • 2 medium aubergine.
  • 5-8 ferske okra (innvandrerbutikk). Har også sett hermetiserte, men ikke pøvd dem.
  • 2 buljongterninger (kylling, reke eller kjøttsmak)
  • 1/3-1/2 glass peanøttsmør (etter smak). I Sierra Leone tørrister vi rå peanøtter i panna og knuser det til en fin masse som peaøttsmør.
  • Klebrig ris (sausen smaker best med nok ris til).

Framgangsmåte:

Ha kassavabladene og peanøttsmør i en stor nok kasserolle og hell over vann. La det koke i 10-15 minutter til ”rå-lukta” forsvinner. Om du bruker oppbløtt tørrfisk eller forhåndsdampet kjøtt/fisk kan du ha det i nå, og la det koke opp igjen. Tilsett litt salt og buljong og rør om noen ganger. Ha så i olje, finkuttet løk, aubergine, gressløk og chilipepper. Okra kan raspes eller knuses med stavmixer/morter til den blir en sleip masse og has deretter i sausen. Rør godt så ingrediensene ikke blir liggende på bunnen og brennes da man koker denne retten på god varme. Ha deretter i bønner. La det hele koke godt sammen på litt lavere varme. Tilsett vann etter behov, sausen skal være forholdsvis tykk, men ikke tykkere enn at den renner litt sakte utover risen når du øser opp.

Dersom jeg bruker fersk fisk eller kyllinglår liker jeg å steke dem i panna og servere dem ved siden av. Da beholder de sprøhet og konsistens bedre. Jeg får positive tilbakemeldinger på dette til og med fra folk som er oppvokst her i Sierra Leone med denne retten som hyppig måltid. Om man ønsker kan fisken stekes rullet i en blanding av mel, salt og svart pepper. Kyllingen er god når den sprøstekes i bittelitt olje og sparsommelig mengde salt. Kok ris etter anvisning.

Server ved å først legge kokt ris på fatet, øs over ”cassava leaf” saus og dander stekt kylling eller fisk på toppen. God apetitt! Og du vil mest sannsynlig føle deg både mett og avslappet/søvnig etterpå, denne retten har en slik virkning. Derfor ler vi ofte og sier at man ikke må servere ”cassava leaf” til arbeidsfolk eller studenter før de er ferdige med jobben/undervisningen, ellers er det fare for å finne dem sovende under et tre eller ha svært lite lydøre studenter!

Det er lov å prøve seg fram med egne tilpasninger. Personlig liker jeg litt biter i sausen, mens andre velger å kjøre grønnsakene i foodprocessor før de har dem i sausen. Da blir sausen glattere. Man kan også gjøre dette med halvparten av grønnsakene og la halvparten være i biter. Finn din stil.

“Cassava Leaf” og Sierra Leone

I Sierra Leone bor det mellom 16 og 20 etniske grupper. Slik sett er det et veldig multikulturelt samfunn her. Selv har jeg bodd her siden 2010, og har oppdaget de forskjellige kulturene. Samtidig har jeg oppdaget at det finnes mye som er felles for sierra leonere uansett hvilken etnisk gruppe de tilhører. Mattradisjoner oppfattes ofte som en del av kulturen. En av matrettene som er høyt elsket på kryss og tvers i hele landet er ”Cassava Leaf Sauce”. Jeg har en liten nabogutt som pleier å komme for å hjelpe meg med kokingen slik at han også får litt mat i magen. Hver gang jeg forteller at i dag skal vi lage ”Cassava Leaf”, skinner han som sola over hele fjeset. Han elsker ”cassava leaf”. Denne matretten er et sikkerstikk her. Det hender ofte jeg blir spurt om jeg kan koke ”cassava leaf”. Når jeg svarer ”ja” bryter det vanligvis ut stor glede og beundring. Jeg blir liksom en del av dem med en gang. Jeg blir en sierra leoner. Retten er forholdsvis enkel å lage, men man trenger litt øvelse for å få til den riktige smak og konsistens. Den kan smake litt forskjellig fra kokk til kokk, og det er lov å gjøre sine egne tilpasninger og lage det slik du liker den best. Derfor er det ikke så viktig med spesifikke mål, man må prøve seg litt frem.

En annen side ved denne sausen er at den smaker bedre og bedre når den sover over natta. Da vi bodde i Norge og hadde tilgang til kontinuerlig kjøling i kjøleskap pleide jeg ofte å koke en stor porsjon. Det som ble til overs varmet vi opp i porsjoner i både to og tre dager. Og maten smakte bedre for hver dag. Risen kan med fordel kokes hver dag, den er best nykokt. Personlig synes jeg sausen passer best sammen med klebrig ris, slik at sausen henger seg godt på når du spiser. Naturris er også godt. Her i Sierra Leone er det vanlig å spise resten av risen og sausen om til frokost neste dag. Den holder seg godt uten kjøleskap over natten dersom den har nok chilipepper og man lar den være i kasserollen og passer på at ikke fingre eller urene redskap kommer i kontakt med sausen.

I Sierra Leone vokser kassava planten hvor som helst, men mange dyrker den som en del av grønnsakshagen til salg eller selvberging. Både bladene og roten brukes i matveien. I denne retten er det bladene som brukes. Her selges bladene i bunter av nyplukkede grener hver eneste dag. Mange tar bladene fra stammen, vasker dem og knuser dem i en stor morter av tre. Jeg som er fulltidsarbeidende har ikke tid til det. Derfor er det veldig greit å få kjøpt det ferdig kvernet på det lokale markedet. Der står folk og kverner kassava blad hele dagen. Skikkelig kroppsarbeid! Dette er på mange vis nasjonens favoritt. Det er lett å se. Hver morgen går et stort antall kvinner med store og overfylte kurver med nyplukkede kassavablad på hodet mot markedet for å selge til dagens middagskoking. I Sierra Leone koker vi det meste fra bunnen av og vi bruker kullpotte eller bål, derfor krever det mer tid.

“Cassava Leaf” og Norge

I Norge kan man kjøpe ferdig kvernet kassavablader pakket i plast og frosset fra de fleste butikker som har afrikansk inspirert sortiment. Disse er klare til bruk. Kassava har en del syre. Derfor pleier jeg å vaske de kvernede bladene i vann, sile gjennom en finmasket sikt og klemme ut resten av vannet. Dette reduserer syren til et lavere nivå som er bedre for de med sarte mager. Dette er også grunnen til at retten trenger ”nok” olje for å bli god.

LYKKE TIL 🙂

Skrevet av:
Mirjam Fagerheim Moiba
En norsk kvinne i Sierra Leone

Kommentarer

kommentarer

Del med dine venner










Submit

Les også

Hvit bacalao

Del opp utvannet klippfisk i terning, del poteter i tynne skiver, ditto med løken – …

2 Kommentarer

  1. Har smakt denne retten flere ganger i Salone; god hverdagsmat!

  2. Nå fikk jeg lyst på Salone mat 🙂

Legg igjen en kommentar

Flere tusen mennesker har mistet livet som følge av ebola-viruset. Mange av de etterlatte barna har søkt hjelp hos oss. Vi ønsker å hjelpe barna men trenger din hjelp.