Hjem » Vårt arbeid i Sierra Leone » Ebola i Sierra Leone

Ebola i Sierra Leone

Noen av Verdige Smils fadderbarn med såpe i hendene.

Ebola i Vest Afrika sprer seg mer og mer dag for dag. I vestlige Afrika (Guinea, Liberia og Sierra Leone) er dødsraten rundt 70%, men der det er infeksjon, opptil 90%. Dette betyr at flesteparten vil dø av infeksjonen. Imidlertid viser det seg at overlevelsesraten er høyere der diagnosen er satt på et tidlig stadium og at pasient får medisinsk behandling. Dette betyr ikke at det finnes en kur – det finnes ingen kjent kur. Å oppsøke medisinsk personell på et tidlig stadium er viktig for å redusere ny infeksjon, gi næring til pasienten og også for å redusere smerter fra symptomene på sykdommen. Smittefaren ved Ebola gjør det ekstremt utfordrende for helsepersonell siden sykdommen er forholdsvis ny og de medisinske fasilitetene ikke er godt nok utstyrt til å håndtere sykdommen. Det er anbefalt at enhver som mistenkes å kunne ha sykdommen umiddelbart blir isolert og rapportert inn til det nærmeste helsesenter som er kapabel til å håndtere behandlingen. Medisinsk personell er advart om å være ekstremt forsiktig, da det er rapportert om tilfeller der medisinsk personell er blitt infisert via Ebola-pasienter. Derfor må medisinsk personell være profesjonelle og forsiktige i relasjon til pasientene.

I den østlige provinsen Kailahun i Sierra Leone ble det av helsemyndighetene den 25/5/2014 bekreftet utbrudd av Ebola. Etter det har flere og flere blitt smittet, også helsepersonell.

Vær med og stopp spredningen av Ebola!

Noen helsearbeidere forlot posten sin etter å ha fått vite at noen av deres kolleger hadde dødd av viruset. Som et eksempel: En kommunal helseansvarlig i Daru Kailahun-området og også sykesøster som behandlet det første tilfellet reiste fra Koindu til Daru – hun fikk kontakt med sykdommen i Koindu like før reisen til Daru – ble syk og døde. Den nåværende situasjonen er en katastrofesituasjon fordi det ikke finnes noen kur. Sykdommen har en inkubasjonsperiode fra 2 til 25 dager og i denne perioden kan sykdommen spres til familiemedlemmer og andre i nær-området. Om man ser på Sierra Leones demografi, økonomi osv., der 85% av befolkningen bruker kollektiv transport, er alle i risikosonen siden smitten gjerne skjer ved fysisk kontakt med mennesker og dyr. For flere småsteder og byer i Sierra Leone er det kun i bedre tider mulig å holde det offentlige helsevesen på et brukbart nivå, med de dårlige sanitære forhold og mangelen på rent drikkevann.

Et offer for Ebola-viruset fraktes bort.

Det er nå (pr 10/7/2014) bekreftet totalt 315 tilfeller av viruset i Sierra Leone, hvor de fleste er fra Kenema District. Kenema-Bo er en vanlig reiserute for innbyggerne, og det er derfor veldig sannsynlig at sykdomstallene i Bo også vil stige. Derfor er det viktig å spre informasjon om sykdommen i Bo for å redusere sjansen for at sykdommen får spredd seg til flere.

Informasjonskampanjen vil ta form i massespredning gjennom materiell som plakater, løpesedler og i sendingen av radioprogrammer, samt ellers gjennom bruk av media for å spre kunnskap om viruset. Vi håper også at det skal bli mulighet for å vaske hendene med klorinmidler i alle moskeer, kirker og offentlige samlingsbygg. Vi håper derfor at du vil bidra med å hjelpe Verdige Smil-teamet som jobber med dette ved å bidra med en pengegave. Du kan trykke her for å støtte.

Kommentarer

kommentarer

Del med dine venner


Submit

Les også

Verdige Smil hjelper Ebola-rammede

Noen av barna Verdige Smil har støttet med mat og hygieneartikler Verdige Smil har jobbet …

3 Kommentarer

  1. Margaret Moiba

    En skremmende utvikling …

    Dette er svært personlig for meg. Mine foreldre, søsken og andre familiemedlemmer og venner bor i Sierra Leone. I tillegg føler jeg et personlig ansvar for de menneskene vi støtter gjennom Verdige Smil. Som dere har fått med dere så har Ebola krysset grensen fra Ginea til Sierra Leone. Dette forferdelig viruset har allerede rukket og tatt mange menneskers liv og mange er på sykehuset og venter på å dø. Det som er skremmende er blant annet at noen mennesker stikker av med sine nærmeste når de mistenker at de er blitt smittet av Ebola, istedenfor å dra til sykehuset der de blir fulgt opp. Våre faddere, fadderbarna og teamet i Sierra Leone er bekymret. Alle frykter det dødelige viruset og er på vakt for hverandre, det er også mye stigmatisering. Dersom man har mistet et familiemedlem pga Ebola blir man stigmatisert og stengt ut fra lokalmiljøet. Tallet på antall smittede øker for hver dag som går.

    Det eneste som kan hindre at dette viruset sprer seg til nye områder er informasjonsspredning om forebyggende tiltak og bruk av ren mat og hygieneartikler. Jeg har fått søknad fra to av våre samarbeidspartnere i Sierra Leone som ønsker å bidra med forrebyggende arbeid i deres lokalmiljø, men de trenger hjelp.

    Vi trenger virkelig din støtte!

  2. Jeg vil være med på en dugnad NÅ!!! Nå kan vi ikke sitte på gjerdet og tenke oss om. Barna i Sierra Leone trenger hjelp NÅ! Jeg gir et engangsbeløp til denne dugnaden for å redde liv.

Legg igjen en kommentar

Flere tusen mennesker har mistet livet som følge av ebola-viruset. Mange av de etterlatte barna har søkt hjelp hos oss. Vi ønsker å hjelpe barna men trenger din hjelp.