Hjem » Verdige Smils historie » Vår historie

Vår historie


Det hele begynte sommeren 2003 da organisasjonens leder, Margaret Moiba, besøkte Sierra Leone, hennes hjemland, etter at hun hadde bodd noen år i Norge. Nå kunne hun virkelig se hva som hadde skjedd med landet hun elsker og menneskene hun beundrer. Den 11 år lange borgerkrigen, en av de mest ødeleggende borgekrigene i nyere tid, ødela store deler av landets infrastruktur i tillegg til det store antall drepte.

Da Margaret kom til Sierra Leone begynte hun å gjenoppleve gamle minner. Alle scenene fra livet hun levde før hun kom til Norge kom tilbake til henne, både hyggelige og ikke så hyggelige minner. Det var minner fra den grusomme krigen hun opplevde og det livet hun og andre i Sierra Leone hadde levd. Det hele kom tilbake til henne som klipp fra en film som spilles om og om igjen, og det føltes ekte, hun gjenopplevde alt der og da.

Margaret, som mange andre barn under krigen, opplevde ting som ingen bør oppleve, verken barn eller voksne. En krig som tok 50 000 liv og etterlot seg mange mennesker i Sierra Leone med amputerte armer og ben. Margaret la også merke til den høye arbeidsledigheten og andre grunner som bidrar til sosial ustabilitet og fattigdom blant folket i Sierra Leone. I fattigdom hvor mange ikke har råd til nok mat, mange ikke ha råd til å fullføre utdanning på grunnskolenivå, og bare noen få har råd til å fullføre utdanning på høyskole eller universitetsnivå. Rundt 70 % av Sierra Leones 6 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen(ca. 9kr).

Dette gir mange i Sierra Leone ingen andre valg enn å ufrivillig falle ut av skolen. Kombinasjonen av lav utdanning og mangel på jobbmuligheter snevrer inn mulighetene for intenktsbringende arbeid for disse ungdommene. Mange unge kvinner ender opp med å bli utnyttet og gjort gravide, mens mange unge gutter kan lett bli påvirket og involvert i ulovlig aktiviteter. Over 50% av Sierra Leones befolkning kan verken skrive eller lese.

Å se de smilende menneskene med de glade ansiktene og samtidig vite hvordan disse menneskene egentlig hadde det, gjorde henne sint og trist. Bak de vakre smilene lå det mye vondt og fortvilelser. De fleste menneskene i Sierra Leone tror på hardt arbeid og å gi sine barn et verdig liv og god utdannelse. Det folk der ønsket seg var rett og slett grunnleggende behov for sine barn og familie, nemlig mat, skole for sine barn og elementær helsehjelp. Med andre ord ønsket de ting som mange av oss tar for gitt. Størstedelen av Sierra Leones innbyggere er økonomisk hemmet, og har ikke råd til nok mat eller medisinsk behandling for seg selv og sine barn. Mange barn i Sierra Leone dør av sykdommer som lett lar seg behandle, som f.eks. diarésykdommer, pga at foreldrene ikke har råd til medisiner. Den desperat svake økonomiske situasjonen folk lever i gjør det veldig vanskelig å eliminere korrupsjon og diskriminering i Sierra Leone.

Alt det hun så og opplevde under dette besøket ga henne også mye livslærdom og motivasjon. Hun følte seg dårlig fordi hun bodde i Norge, og hadde alt, mens hennes slektninger, venner og andre bosatte i Sierra Leone neppe hadde råd til mat og andre grunnleggende nødvendigheter. Personlig kjenner Margaret flere familier som har mistet barna sine på grunn av mangel på midler, på grunn av at de må velge å kjøpe mat til resten av familien fremfor medisinsk behandling til ett barn. Etter å ha kommet tilbake til Norge, konkluderte Margaret med at noe må gjøres umiddelbart. Som student tok Margaret deltidsjobb for å bidra med hva hun kunne, og i tillegg forklarte situasjonen til familie og venner i Norge og ba om hjelp. Aril Reiersen og Margaret Moiba gikk sammen med sine nærmeste og støttet mennesker med å gi dem grunnleggende behov som mat, utdanning og medisinsk støtte når de var syke.

Margaret Moiba, Aril Reiersen og et team i Sierra Leone startet i 2007 et pilotprosjekt kalt Moibawo Agriculture, med det primære mål å gi jobbmulighet i landsbyer og redusere matmangel. Moibawo Agriculture dyrket ris, peanøtter, palmetrær og kassava (Maniok). Gjennom Moibawo Agricalture har vi gitt jobb til mange i Sierra Leone, og økt tilgang til mat i de landsbyene hvor vi jobbet. Faktisk så hadde vårt team i Sierra Leone ofte mangel på arbeidskraft i landsbyene hvor de jobbet. Arbeidsgrupper fra nærliggende landsbyer ble ansatt. De høstede avlingene ble solgt for å betale prosjektdeltakelse og for å kjøpe andre varer som var nødvendige for fortsettelsen av prosjektet.

Den dag i dag støtter fortsatt Aril Reiersen og Margaret Moiba sammen med sine nærmeste mange barn i Sierra Leone med mat, medisiner og utdannelse. Prosjektet Moibawo Agriculture støtter fortsatt de mest sårbare gruppene i samfunnet, det vil si barn, ungdom og kvinner, med mat, utdanning og medisinsk støtte.

Fordi vi så at behovet i Sierra Leone var så enormt, og at vi ønsket å nå ut til flere sårbare mennesker, dukket idéen om en internasjonal organisasjon opp. Derfor har Verdige Smil blitt startet med en visjon om « en verden der alle barn blir godt ivaretatt, slik at de i høyere grad kan nå sitt utviklingspotensial og leve et verdig liv.».

Verdige Smil har vokst til å ha mange dedikerte frivillige og involverte fagpersoner. Disse menneskene jobber for å bidra til å oppnå Verdige Smils formål lokalt og regionalt.

 

Med Vennlig hilsen
 
Margaret Moiba
Organisasjonsleder

 smile-logo-trans-web

 

 

margaret@verdigesmil.no

Kommentarer

kommentarer

Del med dine venner










Submit
Flere tusen mennesker har mistet livet som følge av ebola-viruset. Mange av de etterlatte barna har søkt hjelp hos oss. Vi ønsker å hjelpe barna men trenger din hjelp.