Hjem » Givere i Fokus » Går for Verdige Smil

Går for Verdige Smil

Margaret før oppstarten på sin prøvetur til TrondheimMargaret før oppstarten på sin prøvetur til Trondheim

Som dere vet så er Sierra Leone et av landene i vest Afrika som er hardest rammet av det grusomme viruset «Ebo» (slik noen kaller det i Sierra Leone i dag). Sykdommen har allerede gjort flere tusen barn foreldreløse og har tatt hundrevis av liv. Jeg har vært svært engasjert i situasjonen i vest Afrika og spesielt i Sierra Leone hvor jeg har mine foreldre, søsken, Verdige Smils barn og andre slektninger. Jeg får informasjon hver dag om situasjonen i ulike deler av landet og har vært preget av dette. Gjennom Verdige Smil har vi gjort mye; vi har drevet med informasjonsarbeid i flere lokalsamfunn i Bo hvor over 15000 mennesker har fått informasjon om hvordan de kan beskytte seg mot Ebola, samtidig som det ble delt ut sanitære artikler og bøtter med kran til bruk for håndvask i mange religiøse institusjoner. I den siste tiden har teamet i Norge satt i gang en flaskeinnsamling til inntekt for barn og unge som har mistet enten én eller begge foreldrene til sykdommen. Mange har allerede bidratt til flaskeinnsamlingen og inntenktene fra dette har nå vært med på å støtte over 50 mennesker med mat i to måneder, og jeg håper flere fortsetter å donere flasker til dette viktige arbeidet.

Som sagt så har mange mennesker mistet livet pga Ebola, blant annet helsearbeidere mens de prøver å redde liv. Blant de omkomne er mennesker som jeg personlig kjenner. Jeg skal dele en historie med dere. I gangavstand fra foreldrene mine bodde en helsearbeider, Tommy, som jobbet på sykehuset og i tillegg hjalp mange mennesker i nabolaget når de var syke, samt at han hadde omsorgen for mange barn i tillegg til sine egne. Tommy ble smittet av Ebola mens han prøvde å redde liv. Hans etterlatte står nå uten sin far og forsørger. Det er ikke vanskelig å forstå at disse barna har en utfordrende hverdag og fremtid i møte. Denne familien og mange andre har henvendt seg til Verdige Smil siden vi jobber i deres lokalmiljø.

For noen dager siden fikk jeg enda en vond beskjed. Familien min hadde mistet en nær slektning, en lege som het Dr. Rogers. Jeg og min mann Aril fikk gleden av å treffe Dr. Rogers da vi besøkte foreldre mine i 2003 i forbindelse med at en av oss var syk. Jeg traff han som barn og husker at pappa alltid snakket varmt om Dr. Rogers. Det var nemlig slik at når min far var syk så fikk ingen annen lege enn Dr. Rogers undersøke ham. Så da en av oss ble syk mens vi var der i 2003, ble vi sendt til Dr. Rogers. Da han var ferdig med undersøkelsen spurte han meg om jeg kjente ham og han sa videre: «Visste du at jeg er broren din, jeg er nemlig sønnen til pappan din». Før jeg rakk å si noe fortsatte han. «Hvis det ikke var for pappa Moiba så hadde jeg kanskje ikke kommet så langt i livet mitt. Han var der da jeg var barn, lærte meg alfabetet, tok med meg til skolen og hjalp min mor med andre nødvendigheter. Han var en god venn av min mor» avslutter han med en stor latter. Jeg fikk også vite av foreldrene mine at han ofte var på besøk og ofte hadde med gaver til pappa.

Dr. Rogers var en av de få legene Sierra Leone hadde og han hadde tatt deler av legeutdanningen sin i Tyskland fikk jeg vite av ham. Han drev flere klinikker i Sierra Leone og var en anerkjent lege i hele landet. Mine tanker går til familien, venner og Sierra Leone som har mistet enda en lege pga Ebola.

Jeg var naturligvis trist da jeg fikk vite at Ebola hadde tatt livet av Dr. Rogers. Da begynte tankene mine å gå, jeg tenkte på de over femti menneskene som har søkt hjelp av Verdige Smil. Barn og unge som har mistet en eller begge foreldre pga Ebola, som organisasjonen strever med å skaffe faddere til. Da kom jeg på ideen om å gjøre mer. Nemlig å gå for menneskene som lider direkte og indirekte av Ebola i Sierra Leone. Å gå for disse barna som har mistet sine forsørgere som har søkt hjelp hos organisasjonen Verdige Smil som jeg er en del av. JEG SKAL GÅ FRA MELHUS TIL TRONDHEIM FOR HVER 10 FADDER Verdige Smil får. Jeg har ikke trent på 5 år og har vært svært lite fysisk aktiv den siste tiden men tenker som så at hvis Else Koss Furuseth klarer å gå så klarer jeg også det 😉 Jeg ble inspirert av Else og motivert av bildene av de barna som har søkt hjelp hos Verdige Smil. Deres liv og opplevelser gir meg motivasjon til å gå med på noe helt vilt som dette. Allerede i dag har jeg forsøkt å gå fra Melhus til Trondheim. Følg med, det kommer til å bli lagt ut vidoer av turen.

Hasta la vista, friends. I will be back with short video clips 🙂 Følg denne linken dersom du ønsker å bli fadder: https://verdigesmil.no/stott-oss/bli-fadder/

Kommentarer

kommentarer

Del med dine venner


Submit

Les også

En engasjert giver

Jan Sæterli Det er alltid hyggelig når våre venner skriver noen ord om oss på …

Legg igjen en kommentar

Flere tusen mennesker har mistet livet som følge av ebola-viruset. Mange av de etterlatte barna har søkt hjelp hos oss. Vi ønsker å hjelpe barna men trenger din hjelp.